REKLAMA

Tarta z truskawkami

Cudowny letni deser. Pysznie kremowa i chrupka, z orzeźwiającymi truskawkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto

  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżka zimnej wody Dodano do

Składniki na nadzienie

  • 1 szkło truskawek Dodano do
  • umytych i pokrojonych Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj pokrojone masło i szybko zagnieć ciasto. Dodaj jajko i wodę, zagnieć ponownie. Formuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Krok

Ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 5 mm i wyłóż nim formę do tarty.

3. Krok

W misce utrzyj jajko z cukrem pudrem i śmietaną kremówką, wylej na ciasto. Truskawki wymieszaj z cukrem.

4. Krok

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 30 minut lub aż ciasto się zezłoci i krem będzie ścięty.

5. Krok

Na kremie rozłóż truskawki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy