REKLAMA
Tarta z truskawkami
Cudowny letni deser. Pysznie kremowa i chrupka, z orzeźwiającymi truskawkami.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Składniki na ciasto
- 1 jajko
- 1 Łyżka zimnej wody
Składniki na nadzienie
- 1 szkło truskawek
- umytych i pokrojonych
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj pokrojone masło i szybko zagnieć ciasto. Dodaj jajko i wodę, zagnieć ponownie. Formuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Krok
Ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 5 mm i wyłóż nim formę do tarty.
3. Krok
W misce utrzyj jajko z cukrem pudrem i śmietaną kremówką, wylej na ciasto. Truskawki wymieszaj z cukrem.
4. Krok
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 30 minut lub aż ciasto się zezłoci i krem będzie ścięty.
5. Krok
Na kremie rozłóż truskawki.