REKLAMA

Źródło: Pixabay: platinumproperties1

Tacos z chrupiącym pieczonym bakłażanem

Bakłażan, nasycony meksykańskimi przyprawami, doskonale zastępuje mięso w wegetariańskich tacos. Cały proces jest nieskomplikowany, a rezultat pysznie satysfakcjonujący.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 Bakłażany średniej wielkości Dodano do
  • 1 filiżanka Pokrojonych w kostkę pomidorów Dodano do
  • 1 Drobno posiekana cebula Dodano do
  • 1 Drobno posiekana zielona papryka Dodano do
  • 2 ząbki mielonego czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka sok z limonki Dodano do
  • 1 łyżeczka kminek Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka chili w proszku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 8 Małe tortille kukurydziane Dodano do
  • 1 filiżanka Rozdrobniona sałata Dodano do
  • 12 filiżanka Rozdrobniony ser (opcjonalnie) Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 400 stopni F (około 200 stopni C). Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, pokrój bakłażany w drobną kostkę - odkryłem, że mniejsze kawałki lepiej wchłaniają nagromadzone smaki. Ułóż kostki bakłażana na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Posyp obficie solą, pieprzem i przyprawami - kminkiem, papryką i chili w proszku. Dobrze wymieszaj i piecz przez około 20 minut lub do momentu, gdy bakłażan stanie się złocisty i miękki. Pamiętaj, że częste mieszanie zapewnia równomierne pieczenie bakłażana.

2. Krok

Podczas gdy bakłażan się piecze, możesz przygotować nadzienie do taco. Podsmaż cebulę, zieloną paprykę i czosnek na dużej patelni na średnim ogniu. Oto wskazówka: gotuj, aż zmiękną, aby uzyskać odrobinę chrupkości, zwykle około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i gotuj na wolnym ogniu. To nie tylko zintensyfikuje smaki, ale także sprawi, że nadzienie będzie bardziej sycące.

3. Krok

Po upieczeniu bakłażanów dodaj je do mieszanki na patelni. Dodaj sok z limonki, aby uzyskać pikantną nutę, która pięknie równoważy smaki. Nadzienie jest już gotowe.

4. Krok

Podgrzej tortille na suchej patelni na średnim ogniu przez około 30 sekund z każdej strony. Będziesz wiedział, że są gotowe, gdy zaczną się na nich pojawiać małe brązowe plamki; uważaj, aby nie przesadzić! Rozłóż nadzienie z bakłażana równomiernie pomiędzy tortille, posyp rozdrobnioną sałatą i serem, jeśli chcesz. Podawaj tacos z bakłażanem na gorąco i smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy