REKLAMA

Źródło: clubfoto from Getty Images Signature

Szynka gotowana w majonezie

Ten przepis na szynkę gotowaną w majonezie jest bliski mojemu sercu, ponieważ jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Szynka jest tak soczysta i smakowita, że zapewne stanie się hitem na każdym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 kg szynka Dodano do
  • 200 g majonezu Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu Dodano do
  • 2 łyżki musztardy Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozpocznij od przygotowania szynki. Moja rekomendacja to szynka bez kości, jest łatwiejsza w obsłudze.

2. Krok

Przygotuj marynatę majonezową, mieszając majonez, sól, pieprz, musztardę i miód w misce. Ta prosta marynata nada szynce niepowtarzalny smak.

3. Krok

Następnie szynkę nacinamy w kratkę i smarujemy marynatą. Pamietaj, żeby nałożyć jej za każdym razem trochę więcej.

4. Krok

Po nałożeniu marynaty, szynkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę, by prawidłowo ją przeszmakować.

5. Krok

Po tym czasie, wstawiamy szynkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. Co 20 minut należy polewać szynkę sosami, które puszczą podczas pieczenia. To kluczowy krok który decyduje o smaku i soczystości szynki.

6. Krok

Po upieczeniu, zostaw szynkę na 15 minut, aby ostygła. Takie czekanie sprawi, że będzie ona łatwiejsza do pokrojenia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy