:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/y-q3GSkDQy7XmD6Em7on/8b5462f982aa0d2c6ffe4e537fb856.jpeg)
Źródło: FB: Homemade food
Szybkie bułki
Smaczne i miękkie domowe kajzerki, idealne na śniadanie lub kolację.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka pszenna
- 1 szt Suche drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- 300 ml Ciepła woda
- 2 łyżka stołowa olej
Narzędzia
- 1 szt Jajko na twardo
- Sezam
- siemię lniane
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodaj ciepłą wodę i olej, a następnie wymieszaj ciasto, dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne.
Przełóż do natłuszczonej miski i przykryj. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przenieś ciasto na oprószoną powierzchnię i podziel na 12 równych części.
Uformuj ciasto w kulki, na górze zrób lekkie nacięcia, a potem połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzewaj rurę do 200 stopni i pozwól bułkom kaiserom kiszyć jeszcze około 15 minut.
Przed pieczeniem posmaruj każdą bułkę kajzerkę ubitym jajkiem, posyp sezamem, nasionami lnu, a następnie wstaw je do piekarnika na 20-25 minut, dopóki nie będą ładnie złociste.