REKLAMA

Źródło: FB: Homemade food

Szybkie bułki

Smaczne i miękkie domowe kajzerki, idealne na śniadanie lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto

  • 500 g Mąka pszenna Dodano do
  • 1 szt Suche drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 300 ml Ciepła woda Dodano do
  • 2 łyżka stołowa olej Dodano do

Narzędzia

  • 1 szt Jajko na twardo Dodano do
  • Sezam Dodano do
  • siemię lniane Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Krok

Dodaj ciepłą wodę i olej, a następnie wymieszaj ciasto, dopóki nie stanie się gładkie i elastyczne.

3. Krok

Przełóż do natłuszczonej miski i przykryj. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4. Krok

Przenieś ciasto na oprószoną powierzchnię i podziel na 12 równych części.

5. Krok

Uformuj ciasto w kulki, na górze zrób lekkie nacięcia, a potem połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Krok

Rozgrzewaj rurę do 200 stopni i pozwól bułkom kaiserom kiszyć jeszcze około 15 minut.

7. Krok

Przed pieczeniem posmaruj każdą bułkę kajzerkę ubitym jajkiem, posyp sezamem, nasionami lnu, a następnie wstaw je do piekarnika na 20-25 minut, dopóki nie będą ładnie złociste.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy