Źródło: Pixabay : grandstream
Szybki lunch - makaron z warzywami i tuńczykiem
Jednym z moich ulubionych przepisów na szybki i smaczny lunch jest ten makaron. Połączenie świeżych warzyw, tuńczyka i pysznych przypraw sprawia, że jest to prawdziwa uczta. Ponadto jest dość łatwy i szybki w przygotowaniu, co jest idealne, jeśli nie masz zbyt wiele czasu.
Składniki
- 500 g Makaron (spaghetti, penne lub cokolwiek innego, co masz pod ręką)
- 2 ząbek czosnku
- 1 czerwony Papryki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 Czy Tuńczyk w wodzie
- 2 Tablespoon oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 Łyżeczka oregano
- 100 g parmezan
- Świeża pietruszka do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mała wskazówka: dodaj szczyptę soli i odrobinę oliwy z oliwek do wody do gotowania, aby zapobiec sklejaniu się makaronu i nadać mu więcej smaku.
Podczas gdy makaron się gotuje, przygotuj warzywa. Obierz i pokrój w drobną kostkę czosnek i cebulę. Umyj również paprykę i cukinię i pokrój w małe paski lub kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać czosnek oraz cebulę. Smażyć, aż staną się przezroczyste. Następnie dodaj paprykę i cukinię i smaż do miękkości. Uważam, że nieco dłuższe smażenie nadaje warzywom lepszy smak. Na koniec wymieszaj odsączonego tuńczyka z warzywami.
Dodaj warzywa z tuńczykiem do ugotowanego makaronu, dodaj oregano i dopraw solą i pieprzem. Wymieszać, aby wszystko się połączyło.
Na koniec posyp makaron z warzywami i tuńczykiem startym parmezanem i udekoruj świeżą natką pietruszki.