REKLAMA
Źródło: FB: Prešporský fajnšmeker
Szybki deser z budyniem
Przepis na mega szybki deser z budyniem i truskawkami.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Kosz
- 250 g mąki pszennej
- 125 g Cukier
- 125 g Olej
- 125 g Olej
- 1 szt jajko
- 1⁄2 szt proszek do pieczenia
Budyń
- 1 opakowanie budyń waniliowy
- 500 ml mleko
- 2 łyżka stołowa cukier
Truskawki
- 500 g truskawki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozgrzej rure do 180° i przygotuj forme do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wypracuj gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto i włóż do formy.
2. Krok
Podgrzewaj mleko, cukier i dodaj budyń do średniej temperatury. Gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż się zgęstnieje. Jeszcze gorący budyń wlewamy na ciasto w formie.
3. Krok
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Rozkładamy je na wierzchu warstwy budyniowej.
4. Krok
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut lub do momentu, gdy ciasto jest złoto-brązowe. Przed podaniem pozwólmy ciastu całkowicie ostygnąć.