REKLAMA
Źródło: NoirChocolate from Getty Images
Szwedzki tort migdałowy
Smaczny szwedzki tort migdałowy, idealny na specjalne okazje.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Koszyk
- 200 g mąka migdałowa
- 175 g cukier
- 200 g masło
- 4 szt jajko
Nadzienie
- 250 ml śmietana do ubijania
- 2 szt cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj okrągłą formę do tortu (26 cm).
2. Krok
Tekst: W miseczce wymieszaj mąkę migdałową z cukrem. Rozpuść masło i dodaj do mieszanki. Następnie wmieszaj również jajka i dobrze wymieszaj.
3. Krok
Wylej gotowe ciasto do formy i piecz w piekarniku przez około 25 minut.
4. Krok
Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia.
5. Krok
Nadzienie: W międzyczasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj nadzienie. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym na sztywno.
6. Krok
Podziel korpusty na 2 części, posmaruj bitą śmietaną i według smaku możesz posypać migdałami.
7. Krok
Pozostaw ciasto na chwilę w lodówce, aby nadzienie dobrze się zastygło, a potem możesz podawać.