REKLAMA

Źródło: NoirChocolate from Getty Images

Szwedzki tort migdałowy

Smaczny szwedzki tort migdałowy, idealny na specjalne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Koszyk

  • 200 g mąka migdałowa Dodano do
  • 175 g cukier Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 4 szt jajko Dodano do

Nadzienie

  • 250 ml śmietana do ubijania Dodano do
  • 2 szt cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj okrągłą formę do tortu (26 cm).

2. Krok

Tekst: W miseczce wymieszaj mąkę migdałową z cukrem. Rozpuść masło i dodaj do mieszanki. Następnie wmieszaj również jajka i dobrze wymieszaj.

3. Krok

Wylej gotowe ciasto do formy i piecz w piekarniku przez około 25 minut.

4. Krok

Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia.

5. Krok

Nadzienie: W międzyczasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj nadzienie. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym na sztywno.

6. Krok

Podziel korpusty na 2 części, posmaruj bitą śmietaną i według smaku możesz posypać migdałami.

7. Krok

Pozostaw ciasto na chwilę w lodówce, aby nadzienie dobrze się zastygło, a potem możesz podawać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1117 przepisy

Obiad

2161 przepisy

Zupy i buliony

346 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

239 przepisy