REKLAMA

Źródło: ClarkandCompany from Getty Images Signature

Szparagi z szynką parmeńską

Idealne danie na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie. Szparagi owinięte w cienkie plastry szynki parmeńskiej, podawane z delikatnym sosem masłowym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Objętość zielonych szparagów Dodano do
  • 100 g szynki parmeńskiej Dodano do
  • 50 g masla Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotuj szparagi, obierając je od dolnej, cięższej części. Następnie obwiązuj szparagi plastrami szynki parmeńskiej.

2. Krok

Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy stopnieje, dodajemy szparagi owinięte w szynkę i smażymy na średnim ogniu, obracając, aby się równo zrumieniły. Szparagi powinny być miękkie, ale nadal chrupkie.

3. Krok

Przygotuj sos. Podgrzewaj łagodnie resztę masła w małym rondlu, aż stopnieje i zacznie delikatnie brunatnieć.

4. Krok

Podawaj szparagi natychmiast, polewając nimi delikatnie sos masłowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy