REKLAMA
Źródło: ClarkandCompany from Getty Images Signature
Szparagi z szynką parmeńską
Idealne danie na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie. Szparagi owinięte w cienkie plastry szynki parmeńskiej, podawane z delikatnym sosem masłowym.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 Objętość zielonych szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- 50 g masla
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Przygotuj szparagi, obierając je od dolnej, cięższej części. Następnie obwiązuj szparagi plastrami szynki parmeńskiej.
2. Krok
Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy stopnieje, dodajemy szparagi owinięte w szynkę i smażymy na średnim ogniu, obracając, aby się równo zrumieniły. Szparagi powinny być miękkie, ale nadal chrupkie.
3. Krok
Przygotuj sos. Podgrzewaj łagodnie resztę masła w małym rondlu, aż stopnieje i zacznie delikatnie brunatnieć.
4. Krok
Podawaj szparagi natychmiast, polewając nimi delikatnie sos masłowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.