Źródło: Pexels
Szarlotka
Przepisów i rodzajów szarlotek jest wiele. Dlaczego? Bo wszyscy ją uwielbiają.
Składniki
- 11⁄2 kg jabłek
- 320 g mąki pszennej
- 200 g masło
- 1 średnie jajko
- 100 g cukier kryształ
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 g cynamonu
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce umieść mąkę, jedno średnie jajko,cukier i masło pocięte na kawałeczki, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Pracuj szybko, żeby ciasto zbyt się nie ogrzało.
Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je szczelnie w folię i umieść w lodówce na godzinę.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cynamonem.
Wyłóż formę o wymiarach 17x28cm połową przygotowanego ciasta. Drugą połowę włóż tym razem do zamrażarki.
Na przygotowane ciasto przełóż jabłka z cynamonem.
Na wierzch jabłek zetrzyj na grubych oczkach zmrożone ciasto. Możesz też porwać je na kawałki i ułożyć
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około godzinę.