Szarlotka na biszkopcie
Szybki placek nawet dla początkujących gospodyń
Składniki
- 12 łyżka stołowa cukier kryształ
- 12 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- 12 łyżka stołowa olej
- 12 łyżka stołowa mleko
- 1⁄2 Pakiet proszek do pieczenia
- 1⁄2 Pakiet cukier cynamonowy
- 1 kg Jabłka obrane i zetrzeć
- 3 jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Obrane jabłka trzemy na tarce. Dodajemy cynamonowy cukier i dusimy je przez kilka minut.
Do oddzielnej naczynia dodajemy jajka, olej, mleko i cukier. Wszystko razem mieszamy.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotujmy natłuszczone i skropione masłem blachy o wymiarach 20x30 cm. Połowę ciasta wylewamy na przygotowaną blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika, upieczone na 180 C.
Gdy jest już upieczone do połowy, wyjmujemy je i kładziemy jabłka na cieście. (Biszkopt powinien być już wystarczająco mocny, aby jabłka nie wpadły do środka.) Wygładzamy je i na jabłka wylewamy drugą połowę ciasta.
Wracamy do piekarnika i pieczemy, aż powierzchnia stanie się złota. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Ciasteczko jest super delikatne nawet następnego dnia (jeśli w ogóle zostanie)