Źródło: Pixabay : kaheig
Syrop imbirowo-cytrynowy do herbaty na przeziębienie
Ten przepis na syrop imbirowo-cytrynowy jest moim ulubionym. Przygotowywałam go niezliczoną ilość razy w okresie przeziębień, ponieważ jest idealny do zapobiegania przeziębieniom i wzmacniania układu odpornościowego. Uwielbiam również świeży i orzeźwiający smak imbiru i cytryny. Syrop jest łatwy w przygotowaniu i może być stosowany w czystej postaci, zalany ciepłą wodą lub jako dodatek do herbaty.
Składniki
- 200 g Ginger
- 4 Organiczne cytryny
- 500 g cukier
- 1 l woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować syrop imbirowo-cytrynowy, zacznij od obrania imbiru i pokrojenia go w cienkie plasterki. Przekonałem się, że tarka kuchenna jest często najskuteczniejszą metodą, jeśli chcesz, aby imbir był tak drobny, jak to tylko możliwe.
Dokładnie umyj cytryny i zetrzyj skórkę z dwóch cytryn. Następnie wyciśnij sok ze wszystkich czterech cytryn. Do tarcia i wyciskania użyj wyciskarki do cytrusów, aby uzyskać jak najwięcej soku.
Umieść imbir w dużym rondlu z wodą, cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny.
Teraz doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Upewnij się, że patelnia się nie zagotuje - miałem kilka bałaganów tu i tam!
Gdy syrop się zagotuje, przecedzić go przez drobne sito do miski. Możesz dobrze wycisnąć imbir, aby mieć pewność, że otrzymasz cały pyszny syrop.
Wlać syrop imbirowo-cytrynowy do wysterylizowanych szklanych butelek, gdy jest jeszcze gorący i natychmiast zamknąć. Przy okazji, jeśli zastanawiasz się, czy butelki muszą być sterylizowane - tak, zdecydowanie tak, aby syrop mógł być przechowywany dłużej!