REKLAMA

Źródło: Freepik

Sycylijskie spaghetti z bakłażanem alla norma

Ten przepis to aromatyczna mieszanka świeżych pomidorów i bakłażanów z wyważoną nutą chili i bazylii. Wspaniała polewa z solonego sera ricotta harmonijnie łączy wszystkie składniki, czyniąc to danie arcydziełem kuchni włoskiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 Duży bakłażan Dodano do
  • 400 g spaghetti Dodano do
  • 400 g puszka pomidorów Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 Chili (czerwone) Dodano do
  • Garść świeżych liści bazylii Dodano do
  • 100 g Ricotta Salata (w razie potrzeby można zastąpić parmezanem) Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • 4 łyżki stołowe Oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Zacznij od pokrojenia bakłażana na półcalowe krążki. Posolić każdą warstwę w durszlaku i pozostawić na około 30 minut. Pomoże to wydobyć gorycz bakłażana, czego nauczyłem się od najlepszych. Na koniec opłucz bakłażany i osusz.

2. Krok

Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać plastry bakłażana i smażyć do zrumienienia z obu stron. Powinny być miękkie, ale nie papkowate - idealna tekstura jest kluczowa.

3. Krok

Podczas gdy bakłażan się gotuje, zagotuj garnek osolonej wody na spaghetti. Zawsze pamiętaj o soleniu wody na makaron - pomaga to nadać makaronowi smak od wewnątrz. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Krok

W międzyczasie rozdrobnić czosnek i posiekać chili. Na osobnej patelni dodaj odrobinę oleju, czosnek i chili i podsmażaj, aż staną się aromatyczne. Dodaj puszki pomidorów i rozetrzyj je łyżką. Gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje; zwykle zajmuje to około 15 minut, ale zaufaj swojemu instynktowi.

5. Krok

W tym czasie makaron powinien być gotowy. Odcedź go, zachowując trochę wody z makaronu. Dodanie odrobiny wody z makaronu do sosu pomaga go zagęścić i sprawia, że lepiej przywiera do makaronu - to wskazówka, którą podzieliłam się ze wszystkimi moimi przyjaciółmi w domu.

6. Krok

Dodaj ugotowane bakłażany i posiekaną bazylię do sosu pomidorowego.

7. Krok

Połącz odsączone spaghetti z sosem. Dokładnie wymieszaj, upewniając się, że każda nitka spaghetti jest pokryta sosem.

8. Krok

Podawać na gorąco, przyozdabiając obficie wiórkami ricotta salata (lub parmezanu) i kilkoma listkami świeżej bazylii na wierzchu, co przypieczętuje każdy kęs, tworząc symfonię smaków.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy