REKLAMA

Źródło: Freepik

Sycylijskie spaghetti z bakłażanem alla norma

Ten przepis to aromatyczna mieszanka świeżych pomidorów i bakłażanów z wyważoną nutą chili i bazylii. Wspaniała polewa z solonego sera ricotta harmonijnie łączy wszystkie składniki, czyniąc to danie arcydziełem kuchni włoskiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 Duży bakłażan Dodano do
  • 400 g spaghetti Dodano do
  • 400 g puszka pomidorów Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 Chili (czerwone) Dodano do
  • Garść świeżych liści bazylii Dodano do
  • 100 g Ricotta Salata (w razie potrzeby można zastąpić parmezanem) Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • 4 łyżki stołowe Oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Zacznij od pokrojenia bakłażana na półcalowe krążki. Posolić każdą warstwę w durszlaku i pozostawić na około 30 minut. Pomoże to wydobyć gorycz bakłażana, czego nauczyłem się od najlepszych. Na koniec opłucz bakłażany i osusz.

2. Krok

Rozgrzej trochę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać plastry bakłażana i smażyć do zrumienienia z obu stron. Powinny być miękkie, ale nie papkowate - idealna tekstura jest kluczowa.

3. Krok

Podczas gdy bakłażan się gotuje, zagotuj garnek osolonej wody na spaghetti. Zawsze pamiętaj o soleniu wody na makaron - pomaga to nadać makaronowi smak od wewnątrz. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Krok

W międzyczasie rozdrobnić czosnek i posiekać chili. Na osobnej patelni dodaj odrobinę oleju, czosnek i chili i podsmażaj, aż staną się aromatyczne. Dodaj puszki pomidorów i rozetrzyj je łyżką. Gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje; zwykle zajmuje to około 15 minut, ale zaufaj swojemu instynktowi.

5. Krok

W tym czasie makaron powinien być gotowy. Odcedź go, zachowując trochę wody z makaronu. Dodanie odrobiny wody z makaronu do sosu pomaga go zagęścić i sprawia, że lepiej przywiera do makaronu - to wskazówka, którą podzieliłam się ze wszystkimi moimi przyjaciółmi w domu.

6. Krok

Dodaj ugotowane bakłażany i posiekaną bazylię do sosu pomidorowego.

7. Krok

Połącz odsączone spaghetti z sosem. Dokładnie wymieszaj, upewniając się, że każda nitka spaghetti jest pokryta sosem.

8. Krok

Podawać na gorąco, przyozdabiając obficie wiórkami ricotta salata (lub parmezanu) i kilkoma listkami świeżej bazylii na wierzchu, co przypieczętuje każdy kęs, tworząc symfonię smaków.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy