REKLAMA
Świąteczny poncz
Jak przygotować świąteczny poncz, który rozjaśni chwile spędzone w gronie rodziny i przyjaciół.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 l Herbata owocowa (cytrusowa)
- 0.6 l Białe wino (słodkie/półsłodkie)
- 1 dcl Rum
- 1⁄2 szt cukier waniliowy
- 2 szt pomarańczowy
- 1 szt cytryna
- 3 szt Badian
- 2 szt Cały cynamon
- 6 szt goździki
- Przyprawy do ponczu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
Przygotować wszystkie składniki. Wyciśnij sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny. Można również przygotować drobno pokrojone owoce, takie jak mandarynki, jabłka lub pomarańcze.
2. Krok
Najpierw zaparz herbatę owocową i pozostaw ją do zaparzenia na 10-15 minut (4 saszetki na 1 litr).
3. Krok
Następnie dodajemy białe wino, rum, sok z pomarańczy, cytryn i w zasadzie każdy składnik. Poncz podgrzewamy powoli na średnim ogniu. Nie należy jednak doprowadzać do wrzenia.
4. Krok
Na koniec dopraw poncz do smaku i podawaj, najlepiej dobrze podgrzany!