Źródło: Kamra naydinov by Freepik
Świąteczny deser Speculoos parfait
To parfait ze speculoos jest jednym z moich ulubionych deserów w okresie świątecznym. Łączy w sobie nieodparty smak speculoos z gładkością parfait. Jest dość łatwy w przygotowaniu i zawsze jest hitem na moich rodzinnych spotkaniach. Przejdźmy razem przez przepis!
Składniki
- 200 g Ciasteczka Speculoos
- 4 żółtko
- 100 g cukier
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 250 ml Krem
- 2 Łyżka Amaretto (opcjonalnie)
- 1 Kapłan Cynamon
- 1⁄2 Łyżeczka Mielone goździki
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na parfait speculoos, zacznij od pokruszenia herbatników speculoos. Zalecam użycie robota kuchennego, aby uzyskać drobną konsystencję. Możesz również pokruszyć je wałkiem do ciasta, umieszczając je w torebce do zamrażania, aby uniknąć niepotrzebnych okruchów.
W innym pojemniku wymieszaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijaj tę mieszaninę mikserem, aż stanie się biała i spieniona.
Ubij śmietanę w osobnej misce, aż będzie sztywna. Dobrze jest wcześniej schłodzić śmietanę, ponieważ dzięki temu będzie ona lepsza.
Ostrożnie dodaj śmietanę do masy żółtkowej, najlepiej w dwóch porcjach, i delikatnie wymieszaj, aby zachować puszystą konsystencję.
Teraz dodaj okruchy speculaas i, jeśli chcesz, amaretto. Dodaj przyprawy, takie jak cynamon i goździki, aby dodać pikantnego akcentu.
Wlać masę do formy na bochenek lub pojedynczych okrągłych foremek i pozostawić do stwardnienia w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.
Pozwól parfait speculoos lekko rozmrozić się przed podaniem i podawaj z kilkoma okruchami speculoos i kakao na wierzchu. Ciesz się idealnym świątecznym deserem!