REKLAMA
Sushi
Przepis na sushi tak dobre jak z restauracji.
REKLAMA
Składniki
porcje
3
Składniki
- 2 filiżanki japońskiego ryżu do sushi
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 2 łyżki cukier kryształ
- 1⁄2 łyżeczki sól
- ryż nori
- Sos sojowy dla smaku
Wypełnienie
- Pokrojony surowy łosoś
- tuńczyk
- ogórek
- Awokado
- plastry marynowanego imbiru
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
Ryż umyj i zalej 2 szklankami wody, następnie odstaw na 30 minut. Po tym czasie odcedź wodę i przełóż ryż do garnka. W rondelku wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól. Wlej do ryżu i wymieszaj.Przykrywamy pokrywką, stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 15 minut, aż ryż zmięknie. Przygotuj plastry wodorostów i umieść je na matach bambusowych. Na dolnej połowie ułóż warstwę ryżu, a następnie cienko pokrojone nadzienie. Gotowe plastry ryżu zwiń razem z nadzieniem i podawaj skropione sosem sojowym.