Źródło: vikif from Getty Images
Surówka z marchwi i jabłek
Przygotowywałem tę surówkę wiele razy dla mojej rodziny. Zapewniam, że nie tylko jest pełna witamin, ale także niezwykle smaczna. Idealna na śniadanie czy proste, zdrowe przekąski dla dzieci.
Składniki
- 4 ks marchewki
- 2 ks jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki miodu
Najnowsze ulotki
Procedura
Marchewki i jabłka obierz.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewki, a następnie jabłka. Możesz też użyć do tego roboty kuchennego z odpowiednią końcówką, to znacznie skraca czas przygotowania.
Dodaj do zetrzonej marchewki i jabłek sok z cytryny. Dzięki temu jabłka nie zbrązowieją, a surówka zyska świeży smak.
Wymieszaj surówkę i dodaj do niej miód. Po te lata przygotowywania tego przepisu stwierdziłam, że najlepiej dodać miód na samym końcu, unikniemy wtedy sytuacji w której ten na początku opadnie na dno miski.
Możesz posypać surówkę szczypiorkiem dla dodatkowego smaku.
Podawaj od razu lub schłódź w lodówce przez około 30 minut. W moim doświadczeniu, po schłodzeniu surówka nabiera jeszcze lepszego smaku.