REKLAMA

Źródło: FB: SŁODKIE PRZEPISY

Strucla serowa z kakao i kokosem

Strucla serowa z kakao i kokosem to smaczny i sycący deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto drożdżowe:

  • 3 Okulary mąki pszennej Dodano do
  • 3 łyżki drobnego cukru Dodano do
  • 250 ml Mleka Dodano do
  • 8 g suchych drożdży Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • 70 g masla Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie serowe:

  • 350 g twarogu mielonego Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 12 Okulary worków kokosowych Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do

Dodatkowo:

  • 1 ks żółtko Dodano do
  • 1 Łyżka Mleka Dodano do

Lukier:

  • 2 łyżki Mleka Dodano do
  • 34 Okulary cukru pudru Dodano do
  • Wiórki kokosowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zakwas: Rozpuścić 1 łyżkę cukru i drożdże w podgrzanym mleku. Przykryj zakwas ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

2. Krok

Następnie wsypać przesianą przez sito mąkę do miski.

3. Krok

Dodać pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka i zakwas.

4. Krok

Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i kontynuować wyrabianie.

5. Krok

Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

6. Krok

Nadzienie twarogowe.

7. Krok

Dodać kakao w proszku, cukier puder, cukier waniliowy i jajko.

8. Krok

Wszystko razem wymieszać i dodać wiórki kokosowe.

9. Krok

Podzielić nadzienie na dwie równe części.

10. Krok

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.

11. Krok

Jedną rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.

12. Krok

Rozsmarować połowę nadzienia serowego na całej powierzchni ciasta, pozostawiając wolne brzegi.

13. Krok

Owinąć ciasto wałkiem do ciasta i delikatnie uszczypnąć.

14. Krok

Za pomocą ostrego noża przetnij wałek na pół, pozostawiając nienacięty koniec.

15. Krok

Spleć ze sobą oba końce ciasta.

16. Krok

Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

17. Krok

Ubij żółtko z mlekiem i posmaruj nim oba ciasta.

18. Krok

Umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez około 35 minut.

19. Krok

Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na kratce.

20. Krok

Polewa: wlej mleko do miski i dodaj cukier puder. Ubijać, aż powstanie gęsta masa bez grudek.

21. Krok

Polać polewą ciasto i posypać kokosem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy