Źródło: FB: SŁODKIE PRZEPISY
Strucla serowa z kakao i kokosem
Strucla serowa z kakao i kokosem to smaczny i sycący deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 3 Okulary mąki pszennej
- 3 łyżki drobnego cukru
- 250 ml Mleka
- 8 g suchych drożdży
- 2 ks żółtka
- 70 g masla
- szczypta soli
Nadzienie serowe:
- 350 g twarogu mielonego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1⁄2 Okulary worków kokosowych
- 1 ks jajko
Dodatkowo:
- 1 ks żółtko
- 1 Łyżka Mleka
Lukier:
- 2 łyżki Mleka
- 3⁄4 Okulary cukru pudru
- Wiórki kokosowe
Najnowsze ulotki
Procedura
Zakwas: Rozpuścić 1 łyżkę cukru i drożdże w podgrzanym mleku. Przykryj zakwas ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Następnie wsypać przesianą przez sito mąkę do miski.
Dodać pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka i zakwas.
Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i kontynuować wyrabianie.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie twarogowe.
Dodać kakao w proszku, cukier puder, cukier waniliowy i jajko.
Wszystko razem wymieszać i dodać wiórki kokosowe.
Podzielić nadzienie na dwie równe części.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części.
Jedną rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Rozsmarować połowę nadzienia serowego na całej powierzchni ciasta, pozostawiając wolne brzegi.
Owinąć ciasto wałkiem do ciasta i delikatnie uszczypnąć.
Za pomocą ostrego noża przetnij wałek na pół, pozostawiając nienacięty koniec.
Spleć ze sobą oba końce ciasta.
Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Ubij żółtko z mlekiem i posmaruj nim oba ciasta.
Umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez około 35 minut.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na kratce.
Polewa: wlej mleko do miski i dodaj cukier puder. Ubijać, aż powstanie gęsta masa bez grudek.
Polać polewą ciasto i posypać kokosem.