Sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto, idealne na deser lub do popołudniowej kawy. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Kwaskowy smak jogurtu doskonale łączy się z delikatnie słodkim i lekko chrupkim ciastem.
Składniki
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g masla
- 3 śre jajka
- 200 g naturalnego jogurtu
- szczypta soli
- Cukier puder do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, przekładamy do niego papier do pieczenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło roztapiamy i studzimy.
W misce mieszamy jajka z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy, przestudzone masło i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 60 minut, do momentu, aż wbity patyczek wyjdzie suchy.
Po upieczeniu ciasto studzimy, następnie posypujemy cukrem pudrem.