REKLAMA
Źródło: Mixitlstock from Getty Images
Spaghetti po bolońsku
Przepis na doskonałe spaghetti po bolońsku z mięsem mielonym wołowym i sosem pomidorowym.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Sos Bolognese
- 500 g mielona wołowina
- 1 kawałek duża marchewka
- 2 kawałek The Onion
- 2 goździki czosnek
- 800 g Konserwy pomidorowe
- 150 ml czerwone wino
- 1 łyżka stołowa bazylia
- 1 łyżka stołowa Majeranek
- 1 kawałek liść laurowy
- 1 Sól i czarny pieprz do smaku
Spaghetti
- 400 g spaghetti
- 1 łyżka stołowa sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Najpierw przygotowujemy sos. Obieramy cebulę, marchew i czosnek, następnie kroimy je na drobno. Mięso smażymy na patelni bez tłuszczu, aż się zbrązowieje.
2. Krok
Dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i czosnek, a następnie wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy puree pomidorowe, wino, bazylię, majeranek i liść laurowy. Doprawiamy solą i przyprawami.
3. Krok
Wszystko mieszamy i dusimy pod przykrywką około 30 minut.
4. Krok
W międzyczasie gotujemy spaghetti w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
5. Krok
Ugotowane spaghetti odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Podajemy posypane startym parmezanem.