REKLAMA
Źródło: czarny_bez from Getty Images
Sos z kurek
Aromatyczny sos grzybowy, idealny do makaronu, pieczeni czy grilla.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g świeże kurki
- 50 g masło
- 1 sztuka duża cebula
- 2 zęby czosnek
- 1 szkło białego wina
- 150 ml śmietana 18%
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Oczyść kurki i pokrój na kawałki.
2. Krok
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. Krok
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula będzie szklista.
4. Krok
Dodaj kurki, smaż kilka minut aż puści wodę.
5. Krok
Wlej wino, gotuj na małym ogniu do momentu aż alkohol wyparuje.
6. Krok
Wlej śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
7. Krok
Podawaj gorący.