Źródło: myasinirik from Getty Images
Sos śmietanowy z kurczakiem
Sos śmietanowy z kurczakiem i pieczarkami to ulubione danie nie tylko w naszej rodzinie. Regularnie przygotowuję je na weekendowe obiady i zawsze wszystkim smakuje.
Składniki
- 500 g Mięso z kurczaka
- 250 g świeże grzyby
- 1 kawałek The Onion
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- 1 kubek Krem do gotowania
- 1 Łyżki Gładka mąka
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Pokrój kurczaka, oczyść i posiekaj grzyby.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekaną cebulę na złoty kolor. Osobiście zalecam dodanie cebuli nieco wcześniej, aby miała wystarczająco dużo czasu na powolne prażenie i uzyskanie odpowiedniego smaku.
Dodaj kurczaka na patelnię i usmaż go z obu stron. Możesz lekko posolić i popieprzyć kurczaka, ale uważaj, sos będzie również przyprawiony, więc bądź ostrożny.
Gdy mięso będzie gotowe, dodaj pokrojone w plasterki grzyby i smaż je razem z mięsem, aż grzyby będą miękkie.
Wymieszaj mąkę ze śmietaną, aby uzyskać gładką masę, którą następnie dodaj do patelni. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Grzyby w sosie dobrze wchłoną kremowy smak, tworząc idealne połączenie.
Dopraw potrawę do smaku solą i pieprzem i gotowe!