REKLAMA

Źródło: myasinirik from Getty Images

Sos śmietanowy z kurczakiem

Sos śmietanowy z kurczakiem i pieczarkami to ulubione danie nie tylko w naszej rodzinie. Regularnie przygotowuję je na weekendowe obiady i zawsze wszystkim smakuje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Mięso z kurczaka Dodano do
  • 250 g świeże grzyby Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 kubek Krem do gotowania Dodano do
  • 1 Łyżki Gładka mąka Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Pokrój kurczaka, oczyść i posiekaj grzyby.

2. Krok

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekaną cebulę na złoty kolor. Osobiście zalecam dodanie cebuli nieco wcześniej, aby miała wystarczająco dużo czasu na powolne prażenie i uzyskanie odpowiedniego smaku.

3. Krok

Dodaj kurczaka na patelnię i usmaż go z obu stron. Możesz lekko posolić i popieprzyć kurczaka, ale uważaj, sos będzie również przyprawiony, więc bądź ostrożny.

4. Krok

Gdy mięso będzie gotowe, dodaj pokrojone w plasterki grzyby i smaż je razem z mięsem, aż grzyby będą miękkie.

5. Krok

Wymieszaj mąkę ze śmietaną, aby uzyskać gładką masę, którą następnie dodaj do patelni. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Grzyby w sosie dobrze wchłoną kremowy smak, tworząc idealne połączenie.

6. Krok

Dopraw potrawę do smaku solą i pieprzem i gotowe!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy