Sos marinara
Marinara to włoski sos pomidorowy, który jest bogaty w aromat dzięki dodatkowi ziół takich jak oregano, czosnek czy bazylię. Jego prosta i naturalna kompozycja sprawia, że nieodzownie pasuje do rozmaitych dań - zarówno mięsnych, jak i tym na bazie makaronów, czy pizzy.
Składniki
- 11⁄2 kg świeżych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na oliwie z oliwek przesmażamy czosnek.
Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor na złoty, dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano i opcjonalnie cukier.
Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. W czasie gotowania dodajemy posiekaną bazylię.
Sos możemy zmiksować na gładko lub pozostawić w kawałkach, zależnie od preferencji.
Gotowy sos marinara podajemy na przykład z makaronem, mięsem lub pizzą.