REKLAMA

Sos marinara

Marinara to włoski sos pomidorowy, który jest bogaty w aromat dzięki dodatkowi ziół takich jak oregano, czosnek czy bazylię. Jego prosta i naturalna kompozycja sprawia, że nieodzownie pasuje do rozmaitych dań - zarówno mięsnych, jak i tym na bazie makaronów, czy pizzy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 112 kg świeżych pomidorów Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 mały pęczek świeżej bazylii Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

2. Krok

Czosnek obieramy i drobno siekamy.

3. Krok

Na oliwie z oliwek przesmażamy czosnek.

4. Krok

Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor na złoty, dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano i opcjonalnie cukier.

5. Krok

Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. W czasie gotowania dodajemy posiekaną bazylię.

6. Krok

Sos możemy zmiksować na gładko lub pozostawić w kawałkach, zależnie od preferencji.

7. Krok

Gotowy sos marinara podajemy na przykład z makaronem, mięsem lub pizzą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy