REKLAMA

Sos marinara

Marinara to włoski sos pomidorowy, który jest bogaty w aromat dzięki dodatkowi ziół takich jak oregano, czosnek czy bazylię. Jego prosta i naturalna kompozycja sprawia, że nieodzownie pasuje do rozmaitych dań - zarówno mięsnych, jak i tym na bazie makaronów, czy pizzy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 112 kg świeżych pomidorów Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 mały pęczek świeżej bazylii Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

2. Krok

Czosnek obieramy i drobno siekamy.

3. Krok

Na oliwie z oliwek przesmażamy czosnek.

4. Krok

Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor na złoty, dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano i opcjonalnie cukier.

5. Krok

Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. W czasie gotowania dodajemy posiekaną bazylię.

6. Krok

Sos możemy zmiksować na gładko lub pozostawić w kawałkach, zależnie od preferencji.

7. Krok

Gotowy sos marinara podajemy na przykład z makaronem, mięsem lub pizzą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy