REKLAMA

Źródło: happylark from Canva

Sos do Ziemniaków

Tradycyjny sos, idealnie pasujący do pieczonych ziemniaków. Szybki i prosty w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 250 ml bulionu wołowego Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Rozgrzewamy masło w rondelku na średnim ogniu.

2. Krok

Dodajemy mąkę do rozgrzanego masła, mieszamy energicznie aby powstał zasmażka.

3. Krok

Powoli dolewamy bulion wołowy, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.

4. Krok

Dodajemy sól i pieprz do smaku.

5. Krok

Po zagotowaniu sosu, przygotowany sos gravy jest gotowy do podania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy