REKLAMA
Źródło: happylark from Canva
Sos do Ziemniaków
Tradycyjny sos, idealnie pasujący do pieczonych ziemniaków. Szybki i prosty w przygotowaniu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 łyżki masla
- 2 łyżki mąki
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Rozgrzewamy masło w rondelku na średnim ogniu.
2. Krok
Dodajemy mąkę do rozgrzanego masła, mieszamy energicznie aby powstał zasmażka.
3. Krok
Powoli dolewamy bulion wołowy, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
4. Krok
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
5. Krok
Po zagotowaniu sosu, przygotowany sos gravy jest gotowy do podania.