REKLAMA

Źródło: Pixabay

Sos Bazyliowy

Sos bazyliowy to klasyczny sos pochodzący z Włoch, który doskonale pasuje do różnego rodzaju makaronów, a także do mięs czy warzyw. Sos bazyliowy to aromatyczna kompozycja basylii, oliwy z oliwek, czosnku i orzechów pinii. Sos jest bardzo zdrowy, a do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 duży pęczki świeżej bazylii Dodano do
  • 100 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Opłucz bazylię, a następnie osusz.

2. Krok

Włożyć bazylię do malaksera razem z czosnkiem i orzechami piniowymi.

3. Krok

Zblendować składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Krok

Powoli dolewać oliwę, cały czas blendując.

5. Krok

Dodaj starty parmezan, sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko zblendować.

6. Krok

Gotowy sos wlać do słoika i przechowywać w lodówce.

7. Krok

Przed podaniem sosu, jeśli jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić odrobiną ciepłej wody.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy