REKLAMA
Źródło: Pixabay
Sos Bazyliowy
Sos bazyliowy to klasyczny sos pochodzący z Włoch, który doskonale pasuje do różnego rodzaju makaronów, a także do mięs czy warzyw. Sos bazyliowy to aromatyczna kompozycja basylii, oliwy z oliwek, czosnku i orzechów pinii. Sos jest bardzo zdrowy, a do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 duży pęczki świeżej bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
10 min.
1. Krok
Opłucz bazylię, a następnie osusz.
2. Krok
Włożyć bazylię do malaksera razem z czosnkiem i orzechami piniowymi.
3. Krok
Zblendować składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Krok
Powoli dolewać oliwę, cały czas blendując.
5. Krok
Dodaj starty parmezan, sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko zblendować.
6. Krok
Gotowy sos wlać do słoika i przechowywać w lodówce.
7. Krok
Przed podaniem sosu, jeśli jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić odrobiną ciepłej wody.