REKLAMA

Źródło: Pixabay

Sos Bazyliowy

Sos bazyliowy to klasyczny sos pochodzący z Włoch, który doskonale pasuje do różnego rodzaju makaronów, a także do mięs czy warzyw. Sos bazyliowy to aromatyczna kompozycja basylii, oliwy z oliwek, czosnku i orzechów pinii. Sos jest bardzo zdrowy, a do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 duży pęczki świeżej bazylii Dodano do
  • 100 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Opłucz bazylię, a następnie osusz.

2. Krok

Włożyć bazylię do malaksera razem z czosnkiem i orzechami piniowymi.

3. Krok

Zblendować składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Krok

Powoli dolewać oliwę, cały czas blendując.

5. Krok

Dodaj starty parmezan, sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko zblendować.

6. Krok

Gotowy sos wlać do słoika i przechowywać w lodówce.

7. Krok

Przed podaniem sosu, jeśli jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić odrobiną ciepłej wody.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy