REKLAMA
Sok żurawinowy
Sok żurawinowy to idealny dodatek, by dodać trochę kwaśności i słodyczy do twojego dnia. Ten domowy sok jest pełen witamin, a także doskonały jako niealkoholowy drink na imprezę.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 1 kg żurawin
- 11⁄2 litry wody
- Sok z jednej cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Żurawiny dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka.
2. Krok
Dodajemy wodę i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż żurawiny zaczną pękać.
3. Krok
Zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy żurawiny na gładką masę.
4. Krok
Przelewamy zawartość garnka przez sitko do innego naczynia, w celu usunięcia pestek i skórek.
5. Krok
Do uzyskanego soku dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.
6. Krok
Sok żurawinowy gotowy do spożycia! Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.