REKLAMA
Źródło: Youtube
Soczyste żeberka duszone
Poznaj przepis na miękkie i bardzo soczyste wołowe żeberka
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg żeber wołowych
- 2 cebule
- 1 Łyżka stołowa oleju
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 Łyżka stołowa miodu
- 1 szkło wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
160 min.
1. Krok
1. Rozgrzej olej na dużym garnku na średnim ogniu.
2. Krok
2. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut, aż cebula zmięknie.
3. Krok
3. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i tymianek i smaż przez około 2 minuty, mieszając, aż składniki się połączą.
4. Krok
4. Dodaj żeberka wołowe i wodę, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż żeberka będą miękkie i soczyste.
5. Krok
5. Przed podaniem posyp żeberka posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i duszoną marchewką.