Soczysta pierś z kurczaka
Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i soczyste. Możesz przygotować świeże kotlety w ten sposób każdego dnia w kilka minut! W żadnym wypadku piersi z kurczaka nie są suchym mięsem, a według mnie, osoba, która twierdzi inaczej, nie potrafi ich właściwie przygotować ;-)
Składniki
- 2 filet z kurczaka
- 250 g jogurt
- 3 łyżka stołowa olej
- 11⁄2 łyżeczka sól
- 1 jajko
- bułka tarta
Najnowsze ulotki
Procedura
Kurczaka kroimy na plastry, których nie rozbijamy. Z jednej piersi zwykle robię 4 większe kotlety i 2 mniejsze. Zatem z dwóch piersi zawsze wychodzi mi 12 sztuk.
Wymieszamy jogurt, olej, jajko i sól do gładkości. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 1 noc do lodówki. Jeśli jesteś w pośpiechu, wystarczy 6 godzin. W ten sposób mięso bez problemu przetrwa w lodówce przez 3-4 dni. W ten sposób możesz upiec świeży schabowy każdego dnia ;-)
Po upływie czasu wyjmujemy mięso z marynaty i od razu wkładamy je do bułki tartej, dobrze w niej obtaczając. Panierowane kotlety smażymy na oleju na średnim ogniu z obu stron do złotego koloru. Podczas tego czasu mięso się upiecze, a w środku zostanie pięknie soczyste :-)
Kotlety są doskonałe na obiad lub na kolację z dodatkami do wyboru. Nadają się również do pracy i do szkoły na drugie śniadanie. Te kotlety mają klasyczny smak, ale do odmiany możesz doprawić marinadę jogurtową. Smacznego!
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com oraz na Youtube