Źródło: martinturzak from Getty Images
Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Proponujemy prosty przepis na aromatyczną, soczystą i miękką łopatkę wieprzową pieczoną w rękawie. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.
Składniki
Główne składniki
- 1 sztuka łopatka wieprzowa
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 sztuka rękaw do pieczenia
Przyprawy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka Papryka w proszku
- 1 łyżeczka Rozmaryn
- czosnek
Najnowsze ulotki
Procedura
Pierwszy krok polega na odpowiednim przygotowaniu łopatki. Mięso należy umyć, osuszyć i naciąć na kilku miejscach. Następnie trzeba je natrzeć olejem oraz przyprawami.
W kolejnym etapie łopatkę umieszcza się w rękawie do pieczenia. Rękaw mocno zawiązuje się na końcach, aby zapewnić odpowiednie warunki do pieczenia mięsa.
Razem z rękawem, łopatkę umieszcza się na blasze. Piecze się ją w piekarniku przez około 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po tym czasie, rękaw otwiera się i mięso piecze jeszcze przez około 20-30 minut, aby nabrało rumianej skórki.
Gotową łopatkę wyjmuje się z piekarnika i w zależności od upodobań, można ją podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.