REKLAMA

Źródło: martinturzak from Getty Images

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Proponujemy prosty przepis na aromatyczną, soczystą i miękką łopatkę wieprzową pieczoną w rękawie. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Główne składniki

  • 1 sztuka łopatka wieprzowa Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 1 sztuka rękaw do pieczenia Dodano do

Przyprawy

  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryka w proszku Dodano do
  • 1 łyżeczka Rozmaryn Dodano do
  • czosnek Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Pierwszy krok polega na odpowiednim przygotowaniu łopatki. Mięso należy umyć, osuszyć i naciąć na kilku miejscach. Następnie trzeba je natrzeć olejem oraz przyprawami.

2. Krok

W kolejnym etapie łopatkę umieszcza się w rękawie do pieczenia. Rękaw mocno zawiązuje się na końcach, aby zapewnić odpowiednie warunki do pieczenia mięsa.

3. Krok

Razem z rękawem, łopatkę umieszcza się na blasze. Piecze się ją w piekarniku przez około 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

4. Krok

Po tym czasie, rękaw otwiera się i mięso piecze jeszcze przez około 20-30 minut, aby nabrało rumianej skórki.

5. Krok

Gotową łopatkę wyjmuje się z piekarnika i w zależności od upodobań, można ją podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy