Źródło: JRP Studio from Canva
Snickers bez pieczenia
Jestem wielkim fanem deserów na bazie orzechów i kocham czekoladę, dlatego ten przysmak jest jednym z moich ulubionych. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych batonów Snickers, a dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga pieczenia.
Składniki
- 200 g orzechów arachidowych
- 15 ks Daktyli bez pestek
- 3 łyżki naturalnego masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 3 łyżki miodu
- Sól morska (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
W blenderze zmiel orzechy na drobne ĸawałĸi. Nie przetwarzaj ich na całkowicie gładką masę, kawałki orzechów dodadzą batonom struktury.
Dodaj masło orzechowe, daktyle i ekstrakt waniliowy. Blenduj wszystkie składniki razem, aż powstanie lepka, jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wody.
Przełóż masę do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj głaską lub łyżką. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby sie stężała.
W małym garnku, na niewielkim ogniu, połącz kakao i miód, mieszaj aż do uzyskania gładkiej czekoladowej polewy.
Wyjmij masę z lodówki i równomiernie polej ją czekoladową polewą. Posyp lekką szczyptą soli morskiej, jeśli używasz.
Wstaw z powrotem do lodówki na kolejną godzinę, aby czekolada stężała.
Po tym czasie, wyjmij i pokrój na porcje. Gotowe batony Snickers przechowuj w lodówce.