REKLAMA

Źródło: JRP Studio from Canva

Snickers bez pieczenia

Jestem wielkim fanem deserów na bazie orzechów i kocham czekoladę, dlatego ten przysmak jest jednym z moich ulubionych. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych batonów Snickers, a dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga pieczenia.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 200 g orzechów arachidowych Dodano do
  • 15 ks Daktyli bez pestek Dodano do
  • 3 łyżki naturalnego masła orzechowego Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Dodano do
  • 3 łyżki miodu Dodano do
  • Sól morska (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W blenderze zmiel orzechy na drobne ĸawałĸi. Nie przetwarzaj ich na całkowicie gładką masę, kawałki orzechów dodadzą batonom struktury.

2. Krok

Dodaj masło orzechowe, daktyle i ekstrakt waniliowy. Blenduj wszystkie składniki razem, aż powstanie lepka, jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wody.

3. Krok

Przełóż masę do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj głaską lub łyżką. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby sie stężała.

4. Krok

W małym garnku, na niewielkim ogniu, połącz kakao i miód, mieszaj aż do uzyskania gładkiej czekoladowej polewy.

5. Krok

Wyjmij masę z lodówki i równomiernie polej ją czekoladową polewą. Posyp lekką szczyptą soli morskiej, jeśli używasz.

6. Krok

Wstaw z powrotem do lodówki na kolejną godzinę, aby czekolada stężała.

7. Krok

Po tym czasie, wyjmij i pokrój na porcje. Gotowe batony Snickers przechowuj w lodówce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy