Źródło: Pixabay: RitaE
Smażony pstrąg
Smażony pstrąg to proste domowe danie z długą tradycją w mojej rodzinie. Nie wymaga żadnych skomplikowanych technik, więc nawet początkujący kucharze mogą zacząć przygotowywać to proste, ale pyszne danie.
Składniki
- 4 db Pstrąg
- 150 g Mąka
- 200 g bułka tarta
- 2 db jajko
- sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj wszystko, czego możesz potrzebować do przygotowania. Zawsze kupuj świeżego pstrąga i przechowuj go w lodówce do czasu przygotowania pozostałych składników. Przygotuj jajka, mąkę, bułkę tartą i sól na osobnym talerzu.
Równomiernie oczyść i posól pstrąga. Zawsze odstawiaj rybę na kilka minut przed obtoczeniem jej w mące i jajku, aby jajko lepiej przywarło do ryby.
Następnie obtocz je w bułce tartej. Z tej porcji można przygotować 8-12 małych paluszków rybnych.
Następnie rozgrzać olej i smażyć paluszki rybne z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Uważaj, aby nie włożyć zbyt wielu ryb na patelnię na raz.
Gotuj najpierw mniej doskonałe kawałki, a ładniejsze kawałki pod koniec, aby efekt końcowy był doskonały.