REKLAMA
Słone ciasto drożdżowe

Słone ciasto drożdżowe

Na pewno znasz słodki warkocz. Ale jeśli wolisz coś słonego, przygotuj to ciasto. Mimo że jest to ciasto na drożdżach, jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Co więcej, z tego przepisu otrzymasz dwa warkocze, więc możesz od razu wypróbować dwa różne nadzienia.

REKLAMA

Składniki

porcje
20

Ciasto

  • 400 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 200 g mąka razowa Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 10 g drożdże suszone Dodano do
  • 75 ml olej rzepakowy Dodano do
  • 300 ml letnie mleko Dodano do

Wypełnienie 1

  • 120 g Na grubo starty ser eidam Dodano do
  • 100 g Smotanový syr to ser kremowy Dodano do
  • 3 łyżka stołowa mleko Dodano do
  • 30 g Ser Niva Dodano do
  • Czosnkowy przyprawy Dodano do
  • oregano Dodano do

Farsz 2

  • 120 g tarty ser Dodano do
  • 100 g Smotanowy ser cream cheese Dodano do
  • 200 g Puszka mieszanka meksykańska Dodano do
  • Sól Dodano do
  • Przyprawy Dodano do
  • Czosnkowe przyprawy Dodano do
  • papryka wędzona Dodano do

Narzędzia

  • Jajko na miękko Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Miesimy w kuchennym robocie około 5 minut.

2. Krok

Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3. Krok

Podziel gotowe ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkować do kształtu prostokąta.

4. Krok

Do każdego nadzienia wszystko razem mieszamy.

5. Krok

Na rozwałkowaną połowę ciasta nałożymy farsz i zrolujemy. Jak roladę. Przekroimy wzdłuż i spleciemy jak warkocz. Podobnie postąpimy z drugą częścią ciasta i drugim rodzajem nadzienia.

6. Krok

Zawijamy warkocz z surowym nadzieniem w kółko i smarujemy ubitym jajkiem.

7. Krok

Przenosimy warkocz z warzywnym nadzieniem do formy na bułkę biskupią wyłożonej papierem do pieczenia. Również smarujemy jajkiem.

8. Krok

Pieczemy w temperaturze 185 stopni. Po 15 minutach przestawiłem na konwekcyjną. Gdy ciasto na górze już się zrumieniło, przykryłem je folią aluminiową i jeszcze je upiekłem. Całkowity czas pieczenia wynosił około 40-45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy