Słone ciasto drożdżowe
Na pewno znasz słodki warkocz. Ale jeśli wolisz coś słonego, przygotuj to ciasto. Mimo że jest to ciasto na drożdżach, jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Co więcej, z tego przepisu otrzymasz dwa warkocze, więc możesz od razu wypróbować dwa różne nadzienia.
Składniki
Ciasto
- 400 g mąka zwykła specjalna
- 200 g mąka razowa
- 1 łyżeczka Sól
- 10 g drożdże suszone
- 75 ml olej rzepakowy
- 300 ml letnie mleko
Wypełnienie 1
- 120 g Na grubo starty ser eidam
- 100 g Smotanový syr to ser kremowy
- 3 łyżka stołowa mleko
- 30 g Ser Niva
- Czosnkowy przyprawy
- oregano
Farsz 2
- 120 g tarty ser
- 100 g Smotanowy ser cream cheese
- 200 g Puszka mieszanka meksykańska
- Sól
- Przyprawy
- Czosnkowe przyprawy
- papryka wędzona
Narzędzia
- Jajko na miękko
Najnowsze ulotki
Procedura
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Miesimy w kuchennym robocie około 5 minut.
Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Podziel gotowe ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkować do kształtu prostokąta.
Do każdego nadzienia wszystko razem mieszamy.
Na rozwałkowaną połowę ciasta nałożymy farsz i zrolujemy. Jak roladę. Przekroimy wzdłuż i spleciemy jak warkocz. Podobnie postąpimy z drugą częścią ciasta i drugim rodzajem nadzienia.
Zawijamy warkocz z surowym nadzieniem w kółko i smarujemy ubitym jajkiem.
Przenosimy warkocz z warzywnym nadzieniem do formy na bułkę biskupią wyłożonej papierem do pieczenia. Również smarujemy jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 185 stopni. Po 15 minutach przestawiłem na konwekcyjną. Gdy ciasto na górze już się zrumieniło, przykryłem je folią aluminiową i jeszcze je upiekłem. Całkowity czas pieczenia wynosił około 40-45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.