Źródło: Natkinzu for iStockPhotos
Słona choinka z ciasta francuskiego
Ten przepis na choinkę z ciasta francuskiego to coś, co robię co roku w okresie Bożego Narodzenia. To radosny sposób na połączenie dekoracji i jedzenia, który z pewnością skradnie show. Słony smak rogalika w połączeniu z przyprawami i chrupiącym ciastem francuskim sprawia, że nie można się jej oprzeć. Zaufaj mi, jeśli raz go spróbujesz, będziesz chciał zrobić go ponownie i ponownie.
Składniki
- 2 Pakiety ciasto francuskie
- 2 Łyżeczka Mieszanka włoskich przypraw
- 1 jajko
- 3 Łyżka stołowa Tarty parmezan
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec pikantną choinkę z ciasta francuskiego, zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Jest to idealny zakres temperatur, w których ciasto francuskie będzie się nadymać i piec do uzyskania chrupkości.
Rozwałkuj kawałek ciasta francuskiego i uformuj z niego kształt choinki. Jeśli trudno ci ją uformować, możesz użyć szablonów, które można znaleźć w Internecie.
Równomiernie posyp ciasto włoskimi przyprawami, solą i pieprzem. Zalecam użycie rąk do równomiernego rozprowadzenia przypraw.
Umieść drugi kawałek ciasta na wierzchu i lekko dociśnij. Następnie wytnij ciasto wokół kształtu jodły i usuń nadmiar.
Za pomocą ostrego noża wytnij paski po obu stronach jodły, o szerokości około 2 cm, aby odzwierciedlić gałęzie. Upewnij się, że kawałek pnia na środku pozostał nienaruszony. Następnie skręć gałęzie, aby nadać im skręcony kształt.
Ubij jajko i posmaruj nim ciasto. Dzięki temu choinka po upieczeniu będzie miała piękny połysk.
Na koniec posyp ciasto startym parmezanem.
Piec choinkę w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu, aż stanie się złotobrązowa i napuszona. Sprawdzaj często w ciągu ostatnich kilku minut pieczenia, aby upewnić się, że się nie przypala.
Ta pikantna choinka z ciasta francuskiego to wspaniały sposób na rozpoczęcie lub zakończenie świątecznego posiłku. Mam nadzieję, że spodoba ci się tak bardzo jak mi!