Źródło: FB: Recepty a návody na pečení cukrovinek
Ślimaki cynamonowe
Cynamonowe ślimaki to klasyczny deser pochodzący z kuchni skandynawskiej, ale popularny wśród ludzi na całym świecie. Połączenie drożdży, cynamonu i cukru jest absolutnie nie do odparcia.
Składniki
- 500 g Gładka mąka
- 50 g Cukier
- 1 bal Suszone drożdże
- 300 ml Mleko
- 100 g Masło
- 1 Łyżki Cynamon
- 100 g Zmielone orzechy
- Jajka do smarowania
- Szczypta cukru waniliowego
- cukier puder
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól w misce.
Podgrzej mleko w rondelku i rozpuść w nim masło. Następnie wlej je do miski z mąką i wymieszaj.
Wyrobić ciasto na gładką masę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni na prostokątny arkusz.
Posmaruj kromkę roztopionym masłem, posyp cynamonem, cukrem, orzechami i cukrem waniliowym.
Wytnij paski ciasta i uformuj je w ślimaki.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Upieczone ślimaki posypać cukrem pudrem.