REKLAMA

Źródło: FB: Recepty a návody na pečení cukrovinek

Ślimaki cynamonowe

Cynamonowe ślimaki to klasyczny deser pochodzący z kuchni skandynawskiej, ale popularny wśród ludzi na całym świecie. Połączenie drożdży, cynamonu i cukru jest absolutnie nie do odparcia.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g Gładka mąka Dodano do
  • 50 g Cukier Dodano do
  • 1 bal Suszone drożdże Dodano do
  • 300 ml Mleko Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 1 Łyżki Cynamon Dodano do
  • 100 g Zmielone orzechy Dodano do
  • Jajka do smarowania Dodano do
  • Szczypta cukru waniliowego Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól w misce.

2. Krok

Podgrzej mleko w rondelku i rozpuść w nim masło. Następnie wlej je do miski z mąką i wymieszaj.

3. Krok

Wyrobić ciasto na gładką masę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

4. Krok

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni na prostokątny arkusz.

5. Krok

Posmaruj kromkę roztopionym masłem, posyp cynamonem, cukrem, orzechami i cukrem waniliowym.

6. Krok

Wytnij paski ciasta i uformuj je w ślimaki.

7. Krok

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

8. Krok

Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

9. Krok

Upieczone ślimaki posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy