REKLAMA

Źródło: FB: 1000 przepisów na sałatki

Śledzie z porem

Śledzie z porem to przepis, który przyrządzałem niejednokrotnie podczas rodzinnych spotkań. Jest to danie o harmonijnym smaku, w którym cebulowa słodycz porów idealnie komponuje się z delikatnie słonymi, marynowanymi filetami śledzia.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g śledzi Dodano do
  • 1 ks duży por Dodano do
  • 1 ks jabłko Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 4 łyżki śmietany Dodano do
  • 1 łyżeczka musztardy Dodano do
  • 1 łyżeczka miodu Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie i wymienić wodę 3 razy.

2. Krok

Następnie osuszyć je i skropić sokiem z cytryny z obu stron.

3. Krok

Odstawić na 30 minut, a następnie ponownie osuszyć.

4. Krok

Pokroić śledzie na kawałki o szerokości około 2 cm.

5. Krok

Pory pokroić w półkola i podsmażyć na maśle.

6. Krok

Do porów dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.

7. Krok

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

8. Krok

Śmietanę wymieszać z musztardą i miodem.

9. Krok

W misce umieścić posiekanego śledzia, jabłko, pory i sos.

10. Krok

Sałatkę odstawić na noc do lodówki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy