Źródło: FB: 1000 przepisów na sałatki
Śledzie z porem
Śledzie z porem to przepis, który przyrządzałem niejednokrotnie podczas rodzinnych spotkań. Jest to danie o harmonijnym smaku, w którym cebulowa słodycz porów idealnie komponuje się z delikatnie słonymi, marynowanymi filetami śledzia.
Składniki
- 400 g śledzi
- 1 ks duży por
- 1 ks jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 zęby czosnku
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- 1 Łyżka masla
Najnowsze ulotki
Procedura
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie i wymienić wodę 3 razy.
Następnie osuszyć je i skropić sokiem z cytryny z obu stron.
Odstawić na 30 minut, a następnie ponownie osuszyć.
Pokroić śledzie na kawałki o szerokości około 2 cm.
Pory pokroić w półkola i podsmażyć na maśle.
Do porów dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Śmietanę wymieszać z musztardą i miodem.
W misce umieścić posiekanego śledzia, jabłko, pory i sos.
Sałatkę odstawić na noc do lodówki.