Źródło: kimbelij from Getty Images
Śledź solony w zalewie octowej
Ten przepis na śledzia solonego w zalewie octowej jest moim niezawodnym ulubieńcem na świątecznym stole
Składniki
- 4 ks duże filety śledziowe
- 1 litr wody
- 1 szkło soli
- 1 ks cebula
- 3 ks liście laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 1 Łyżka cukru
- 1⁄2 litry octu
- uczepki kopru do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Filety śledziowe moczymy w osolonej wodzie przez 3 dni, zmieniając wodę co 12 godzin. To proces, który wymaga czasu, ale dzięki temu śledzie będą miały wspaniały smak i odpowiednią konsystencję.
Po upływie tego czasu śledzie dokładnie płuczemy, odcinamy płetwy i głowy. Następnie kroimy na małe kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Utykamy na widelec 3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz - to ułatwi nam później wyjęcie tych przypraw.
Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy pół litra octu i pół litra wody, dodajemy pokrojoną cebulę, cukier i przyprawy. Zalewę gotujemy przez ok. 10 minut od momentu zagotowania. Następnie studzimy.
Usunięte wcześniej przyprawy wkładamy do słoika wraz z pokrojonymi śledziami, zalewamy studzoną zalewą. Słoik zamykamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śledzie uczepkami kopru.