REKLAMA

Źródło: kimbelij from Getty Images

Śledź solony w zalewie octowej

Ten przepis na śledzia solonego w zalewie octowej jest moim niezawodnym ulubieńcem na świątecznym stole

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 ks duże filety śledziowe Dodano do
  • 1 litr wody Dodano do
  • 1 szkło soli Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 3 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 3 ziarna pieprzu czarnego Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • 12 litry octu Dodano do
  • uczepki kopru do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Filety śledziowe moczymy w osolonej wodzie przez 3 dni, zmieniając wodę co 12 godzin. To proces, który wymaga czasu, ale dzięki temu śledzie będą miały wspaniały smak i odpowiednią konsystencję.

2. Krok

Po upływie tego czasu śledzie dokładnie płuczemy, odcinamy płetwy i głowy. Następnie kroimy na małe kawałki.

3. Krok

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Utykamy na widelec 3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz - to ułatwi nam później wyjęcie tych przypraw.

4. Krok

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy pół litra octu i pół litra wody, dodajemy pokrojoną cebulę, cukier i przyprawy. Zalewę gotujemy przez ok. 10 minut od momentu zagotowania. Następnie studzimy.

5. Krok

Usunięte wcześniej przyprawy wkładamy do słoika wraz z pokrojonymi śledziami, zalewamy studzoną zalewą. Słoik zamykamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śledzie uczepkami kopru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy