REKLAMA

Źródło: kimbelij from Getty Images

Śledź solony w zalewie octowej

Ten przepis na śledzia solonego w zalewie octowej jest moim niezawodnym ulubieńcem na świątecznym stole

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 ks duże filety śledziowe Dodano do
  • 1 litr wody Dodano do
  • 1 szkło soli Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 3 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 3 ziarna pieprzu czarnego Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • 12 litry octu Dodano do
  • uczepki kopru do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Filety śledziowe moczymy w osolonej wodzie przez 3 dni, zmieniając wodę co 12 godzin. To proces, który wymaga czasu, ale dzięki temu śledzie będą miały wspaniały smak i odpowiednią konsystencję.

2. Krok

Po upływie tego czasu śledzie dokładnie płuczemy, odcinamy płetwy i głowy. Następnie kroimy na małe kawałki.

3. Krok

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Utykamy na widelec 3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz - to ułatwi nam później wyjęcie tych przypraw.

4. Krok

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy pół litra octu i pół litra wody, dodajemy pokrojoną cebulę, cukier i przyprawy. Zalewę gotujemy przez ok. 10 minut od momentu zagotowania. Następnie studzimy.

5. Krok

Usunięte wcześniej przyprawy wkładamy do słoika wraz z pokrojonymi śledziami, zalewamy studzoną zalewą. Słoik zamykamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śledzie uczepkami kopru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy