Źródło: Freepik
Sernik z mlekiem skondensowanym
Poznaj przepis na łatwy w wykonaniu sernik z mlekiem skondensowanym. Idealny do kawy i na słodką przekąskę.
Składniki
- 200 g herbatników
- 100 g masła stopionego
- 500 g serka homogenizowanego
- 400 g mleka skondensowanego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Sok i skórka z jednej cytryny
- Opcjonalnie owoce lub dżem do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Rozgnieć herbatniki na drobne kawałki lub zmiel je w malakserze, a następnie dodaj stopione masło. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy około 22 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
3. Przełóż masę z herbatników do tortownicy i równomiernie rozprowadź po dnie, tworząc spód. Włóż tortownicę do lodówki, aby masa stwardniała.
4. W misce wymieszaj serek homogenizowany, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
5. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej na herbatnikowy spód przygotowaną masę serową.
6. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 50-60 minut w temperaturze 160°C. Upewnij się, że sernik jest już ścięty, ale wciąż lekko drżący w środku. Możesz sprawdzić gotowość, wkładając do sernika drewnianą szpikulę - jeśli po wyjęciu jest czysta, sernik jest gotowy.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku przez około 30 minut, aby stopniowo ostygł.
8. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie go wystudź.
9. Gdy sernik jest już zimny, delikatnie wyjmij go z tortownicy i udekoruj owocami lub dżemem według swojego gustu.
10. Sernik z mlekiem skondensowanym podawaj schłodzony. Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni.