REKLAMA
Sernik z kwaśną śmietaną
REKLAMA
Składniki
porcje
16
Składniki
- 1 kubek mąka zwykła specjalna
- 1⁄2 kubek cukier puder
- 100 g masło
- 1⁄2 Pakiet proszek do pieczenia
Farsz
- 500 g twaróg drobny
- 200 ml kwaśna śmietana
- 150 ml mleko
- 1⁄2 kubek cukier puder
- 1 wanilia cukier
- 1 Golden cob (proszek)
- 150 g Mrożone owoce
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 24 cm, którą wykładamy papierem. (dno i boki).
2. Krok
Z składników na ciasto zrobić kruszonkę. Na dno formy wysypujemy 2/3 przygotowanej kruszonki.
3. Krok
W naczyniu mieszamy twaróg, śmietanę, mleko, zboże, cukier puder i waniliowy. Do przygotowanego nadzienia ostrożnie wmieszujemy owoce.
4. Krok
Napełniamy formę farszem i posypujemy pozostałą bułką tartą (1/3).
5. Krok
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do około 40-45 C. Ciasteczko powinno mieć jasnozłoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Najlepszy jest następnego dnia z lodówki.