Sernik z borówkami
Kolejny przepis na sernik. Tym razem krem z borówkami, uzupełniony czekoladowym polewem
Składniki
Korpus
- 200 g Chrust
- 100 g Olej
- 100 g Olej
Krem
- 250 g mascarpone
- 500 g Delikatny twarożek
- 200 g Kwaśna śmietana
- 2 szt jajka
- 2 łyżka stołowa Gładka mąka orkiszowa
- 120 g cukru pudru
- 150 g Rozmrożonych jagód wraz z odrobiną soku
- 1 opakowanie cukier waniliowy
Narzędzia
- 100 g Mleczna czekolada
- 50 ml Bita śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
W mikserze zmielmy herbatniki. Dodajemy do nich masło w temperaturze pokojowej i ponownie mieszamy. Tę mieszaninę wysypujemy do formy (24cm), którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia (papier tylko na dno formy).
Ciasteczka równomiernie dociskamy łyżką na brzegach i na dnie formy.
Ten korpus możemy włożyć na chwilę (10 minut) do piekarnika podgrzanego do 180 stopni.
Do kremu ubijamy mascarpone z twarogiem i kwaśną śmietaną. Po jednym dodajemy jajka. Dodajemy cukier i mąkę, a następnie ubijamy.
W innej misce miksujemy jagody ze szczyptą soku wraz z cukrem waniliowym.
Dodajemy do kremu mieszankę borówek i mieszamy.
Taki przygotowany krem wlewamy na ciasteczkową podstawę. Kilka razy stukamy foremką, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
Cheesecake włożymy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni i pieczemy około 50 minut. Brzegi powinny być upieczone do złotego koloru, środek może wydawać się jeszcze surowy. To nie jest problem, stężeje w lodówce.
Po upieczeniu pozostawiamy go przez co najmniej pół godziny w lekko otwartym piekarniku do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy sernik z piekarnika i przygotowujemy polewę.
Śmietankę podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy do miski i zalewamy ją podgrzewaną śmietanką. Mieszając, uzyskujemy polewę czekoladową, którą polewamy sernik.
Tak przygotowany ciasto odstawiamy do lodówki. Najlepiej przez całą noc.