Sernik z białą czekoladą
Sernik bez wysiłku i pieczenia
Składniki
Tekst
- 250 g ciasteczka maślane
- 125 g masło
- 2 łyżka stołowa mleko
Krem
- 350 ml bita śmietana
- 250 g mascarpone
- 150 g Ser kremowy
- 70 g cukier puder
- 200 g biała czekolada
Ganache
- 150 g biała czekolada
- 75 ml bita śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Roztapiamy masło, dodajemy zmielone herbatniki maślane i mleko. Otrzymujemy zwartą masę, którą równomiernie wciskamy do formy o średnicy 22 cm i wkładamy do lodówki, podczas gdy przygotowujemy krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy ją na chwilę do ostygnięcia.
W międzyczasie mieszamy mascarpone z serkiem śmietankowym i cukrem pudrem. Dodajemy nieco ostudzoną czekoladę i ponownie dobrze mieszamy.
W drugiej misce dobrze ubijamy śmietanę. (Możesz dodać 1 smetafix). Następnie lekko wymieszajmy go z pierwszą masą. Gotowy krem równomiernie nałóżmy na korpus i wracamy do lodówki podczas przygotowania ganache.
Śmietankę podgrzewamy na płycie na średnim ogniu i pozostawiamy w niej czekoladę do rozpuszczenia, ciągle mieszając. Wlewamy na sernik i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodzie, najlepiej na noc.