REKLAMA

Źródło: Hans from Pixabay

Sernik na herbatnikach z budyniem

Ten przepis na sernik na herbatnikach z budyniem przekazuję Wam z mojej domowej, rodzinnej kuchni. Jest to tradycyjny sernik, który podawany jest na święta i specjalne okazje. Łatwo się go przygotowuje, a efekt końcowy zawsze robi wielkie wrażenie na gościach.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 250 g herbatników Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 500 g sera białego Dodano do
  • 2 puddingi waniliowe Dodano do
  • 5 jajek Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozpoczynamy od rozkruszenia herbatników na dno formy i polewamy je roztopionym masłem. Następnie, w osobnej misce mieszamy ser, budyń, jajka, cukier i cukier waniliowy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wylewamy ją na herbatniki i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Polecam sprawdzać sernik w czasie pieczenia, gdyż każdy piekarnik działa nieco inaczej i może wymagać mniej lub więcej czasu.

2. Krok

Zawsze piecz sernik w wodzie, aby uniknąć pęknięć na wierzchu. Możesz po prostu umieścić formę na blasze wypełnionej wodą.

3. Krok

Aby zapewnić jednolitość masy serowej, dokładnie zmiel ser i dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami.

4. Krok

Przed wyjęciem sernika z piekarnika, upewnij się, że jest dobrze upieczony. Możesz to sprawdzić wbijając w środek patyczek - jeżeli wyjdzie suchy, sernik jest gotowy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy