Źródło: Hans from Pixabay
Sernik na herbatnikach z budyniem
Ten przepis na sernik na herbatnikach z budyniem przekazuję Wam z mojej domowej, rodzinnej kuchni. Jest to tradycyjny sernik, który podawany jest na święta i specjalne okazje. Łatwo się go przygotowuje, a efekt końcowy zawsze robi wielkie wrażenie na gościach.
Składniki
- 250 g herbatników
- 100 g masla
- 500 g sera białego
- 2 puddingi waniliowe
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpoczynamy od rozkruszenia herbatników na dno formy i polewamy je roztopionym masłem. Następnie, w osobnej misce mieszamy ser, budyń, jajka, cukier i cukier waniliowy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wylewamy ją na herbatniki i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Polecam sprawdzać sernik w czasie pieczenia, gdyż każdy piekarnik działa nieco inaczej i może wymagać mniej lub więcej czasu.
Zawsze piecz sernik w wodzie, aby uniknąć pęknięć na wierzchu. Możesz po prostu umieścić formę na blasze wypełnionej wodą.
Aby zapewnić jednolitość masy serowej, dokładnie zmiel ser i dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Przed wyjęciem sernika z piekarnika, upewnij się, że jest dobrze upieczony. Możesz to sprawdzić wbijając w środek patyczek - jeżeli wyjdzie suchy, sernik jest gotowy.