REKLAMA

Źródło: fotek for Getty Images

Schweinefilet w cieście francuskim

Perfekcyjne danie na elegancką kolację: delikatny filet z wieprzowiny owinięty w chrupiące ciasto francuskie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Filet z wieprzowiny

  • 800 Gram polędwica wieprzowa Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz Dodano do
  • 2 Łyżka oliwa z oliwek Dodano do

Ciasto francuskie

  • 1 Opakowanie ciasto francuskie Dodano do
  • 1 ubijany jajko Dodano do

Sos

  • 200 Gram pieczarki Dodano do
  • 200 Mililitr białe wino Dodano do
  • 200 Mililitr Śmietana Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Przypraw i podsmaż polędwicę wieprzową

2. Krok

Połóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia i zawijaj w nie filet ze schabu

3. Krok

Ubij jajko i posmaruj nim ciasto francuskie

4. Krok

Upiec gotowane polędwiczki wieprzowe w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut

5. Krok

Podczas gdy polędwica wieprzowa jest w piekarniku, przygotuj sos.

6. Krok

Pieczarki i cebulę smażymy na patelni, deglazujemy białym winem i zalewamy śmietaną

7. Krok

Zredukuj sos i dopraw go solą i pieprzem

8. Krok

Wyjmij schab ze świni z pieca, pozwól mu odpocząć kilka minut, a następnie pokrój na plastry. Podawaj z sosem

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy