REKLAMA
Źródło: fotek for Getty Images
Schweinefilet w cieście francuskim
Perfekcyjne danie na elegancką kolację: delikatny filet z wieprzowiny owinięty w chrupiące ciasto francuskie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Filet z wieprzowiny
- 800 Gram polędwica wieprzowa
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
Ciasto francuskie
- 1 Opakowanie ciasto francuskie
- 1 ubijany jajko
Sos
- 200 Gram pieczarki
- 200 Mililitr białe wino
- 200 Mililitr Śmietana
- 1 sztuka cebula
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Przypraw i podsmaż polędwicę wieprzową
2. Krok
Połóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia i zawijaj w nie filet ze schabu
3. Krok
Ubij jajko i posmaruj nim ciasto francuskie
4. Krok
Upiec gotowane polędwiczki wieprzowe w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut
5. Krok
Podczas gdy polędwica wieprzowa jest w piekarniku, przygotuj sos.
6. Krok
Pieczarki i cebulę smażymy na patelni, deglazujemy białym winem i zalewamy śmietaną
7. Krok
Zredukuj sos i dopraw go solą i pieprzem
8. Krok
Wyjmij schab ze świni z pieca, pozwól mu odpocząć kilka minut, a następnie pokrój na plastry. Podawaj z sosem