REKLAMA

Źródło: fotek for Getty Images

Schweinefilet w cieście francuskim

Perfekcyjne danie na elegancką kolację: delikatny filet z wieprzowiny owinięty w chrupiące ciasto francuskie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Filet z wieprzowiny

  • 800 Gram polędwica wieprzowa Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz Dodano do
  • 2 Łyżka oliwa z oliwek Dodano do

Ciasto francuskie

  • 1 Opakowanie ciasto francuskie Dodano do
  • 1 ubijany jajko Dodano do

Sos

  • 200 Gram pieczarki Dodano do
  • 200 Mililitr białe wino Dodano do
  • 200 Mililitr Śmietana Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Przypraw i podsmaż polędwicę wieprzową

2. Krok

Połóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia i zawijaj w nie filet ze schabu

3. Krok

Ubij jajko i posmaruj nim ciasto francuskie

4. Krok

Upiec gotowane polędwiczki wieprzowe w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut

5. Krok

Podczas gdy polędwica wieprzowa jest w piekarniku, przygotuj sos.

6. Krok

Pieczarki i cebulę smażymy na patelni, deglazujemy białym winem i zalewamy śmietaną

7. Krok

Zredukuj sos i dopraw go solą i pieprzem

8. Krok

Wyjmij schab ze świni z pieca, pozwól mu odpocząć kilka minut, a następnie pokrój na plastry. Podawaj z sosem

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy