Źródło: Pixabay
Schabowy w mleku
Schabowy w mleku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Mięso jest niesamowicie soczyste, a panierka chrupiąca. Idealne danie na obiad dla całej rodziny.
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 jajko
- 1 szkło mąki
- 1 szkło bułki tartej
- Olej do smażenia
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Najnowsze ulotki
Procedura
Kotlety schabowe płuczemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Następnie oprószamy solą i pieprzem.
W głębokim naczyniu mieszamy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Następnie wkładamy do niego kotlety i zostawiamy na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy kotlety z mleka, osuszamy je i obtaczamy najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka czy kapusta kiszona.