REKLAMA
Źródło: NRedmond from Getty Images Signature
Schab w sosie własnym
Prosty przepis na polędwicę wieprzową przygotowaną w naturalny sposób z soczystym ryżem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Mięso i marynata
- 800 g polędwica wieprzowa
- 2 szt czosnek
- 1 łyżka pieprz czarny mielony
- 2 łyżki olej
Ryż
- 2 kubki Ryż
- 4 kubki woda
- 1 łyżka Sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Przygotuj lalkę do marynaty. Umyj mięso, oczyść z tłuszczu, pokrój na plasterki i posyp czosnkiem i przyprawami. Połóż go na talerzu, dodaj olej i pozostaw do marynowania na co najmniej 30 minut.
2. Krok
Tymczasem gotuj ryż. Włóż 2 szklanki ryżu do garnka, dodaj 4 szklanki wody i łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz temperaturę i gotuj przez około 15 minut, albo aż ryż stanie się miękki.
3. Krok
Na patelni rozgrzej olej i dodaj marynowane mięso. Smaż z każdej strony około 5 minut lub do momentu, kiedy mięso jest gotowe.
4. Krok
Na koniec podaj pieczone mięso z ryżem. Smacznego!