REKLAMA

Źródło: FB: Proste przepisy na najlepsze potrawy

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to propozycja na pyszne i aromatyczne danie na obiad. Ten sposób przygotowania mięsa pochodzi z kuchni bałkańskiej, zwanej także kuchnią mediterraneańską, gdzie przeważają prostotą i zdecydowane smaki. Schab po bałkańsku to danie jednogarnkowe, którego sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu mięsa i dodaniu bogatego sosu z warzyw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

mięso

  • 1 sztuka schab Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do

sos

  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 Sztuka pomidory Dodano do
  • 1 sztuka Papryka Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj mięso: Schab umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut, żeby mięso przesiąkło przyprawami.

2. Krok

Przygotuj sos: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Paprykę pokrój w paski.

3. Krok

Na patelni rozgrzej olej i poddusz na nim cebulę z czosnkiem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę, dusząc je razem przez 10 minut.

4. Krok

Dodaj schab do warzyw na patelni, dusząc całość pod przykryciem przez około 1 godzinę. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

5. Krok

Podawaj schab po bałkańsku z pieczywem lub ryżem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy