Źródło: FB: Proste przepisy na najlepsze potrawy
Schab po bałkańsku
Schab po bałkańsku to propozycja na pyszne i aromatyczne danie na obiad. Ten sposób przygotowania mięsa pochodzi z kuchni bałkańskiej, zwanej także kuchnią mediterraneańską, gdzie przeważają prostotą i zdecydowane smaki. Schab po bałkańsku to danie jednogarnkowe, którego sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu mięsa i dodaniu bogatego sosu z warzyw.
Składniki
mięso
- 1 sztuka schab
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
sos
- 1 sztuka cebula
- 2 zęby czosnku
- 2 Sztuka pomidory
- 1 sztuka Papryka
- 1 Łyżka oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj mięso: Schab umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut, żeby mięso przesiąkło przyprawami.
Przygotuj sos: Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Paprykę pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej olej i poddusz na nim cebulę z czosnkiem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę, dusząc je razem przez 10 minut.
Dodaj schab do warzyw na patelni, dusząc całość pod przykryciem przez około 1 godzinę. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
Podawaj schab po bałkańsku z pieczywem lub ryżem. Smacznego!