:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/did1GXMTfQtpquclUPul/d94a70cc7a1be9fa296f27b63b73f0.jpeg)
Schab pieczony w całości w piekarniku
Soczysta i delikatna pierś wieprzowa pieczona w piekarniku z ziołami.
Składniki
- 1.3 kg polędwica wieprzowa
- 4 łyżka stołowa Sól
- 11⁄2 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka czosnek w proszku
- 1⁄2 łyżeczka sól gruba
- 1 filiżanka Rosół z kurczaka
- 6 szt Liście szałwii
- 3 szt Gałązki świeżego tymianku
- 3 szt Gałązki świeżego rozmarynu
- Olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początek przygotowujemy solankę. Wlejemy wodę do miski i wsypujemy sól. Wkładamy do niej schab, tak aby był całkowicie zanurzony. Tak przygotowany schab pozostawiamy do odpoczynku na 4 godziny w lodówce.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/did1GXMTfQtpquclUPul/b2aa31a5c56d85e86d073fad05ef9d.jpeg)
Źródło: Youtube
Po 4 godzinach włączamy piekarnik i pozostawiamy go do rozgrzewki do 200°C.
Mięso dokładnie osuszamy i nożem robimy w nim kilka nacięć z każdej strony.
Posypujemy go również z każdej strony mielonymi przyprawami i czosnkowym proszkiem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/did1GXMTfQtpquclUPul/d7f82f3222525dbaa1ba8aedbe6aca.jpeg)
Źródło: Youtube
Namastymy dnem brytfanny olejem i wkladamy tam schab, który duszimy ze wszystkich stron, po 2 minuty.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/did1GXMTfQtpquclUPul/9a8225ecb49141756d313380082e93.jpeg)
Źródło: Youtube
Gdy nasza wieprzowa piers zacznie się ściągać z każdej strony, podlejemy ją odrobiną oleju i kurczaka wywarem. Dodajemy również do naczynia do zapiekania zioła - szałwię, tymianek i rozmaryn. Mogą być surowe lub suszone. W ten sposób przygotowane mięso pieczemy w piekarniku przez 15 minut i przewracamy je na drugą stronę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/did1GXMTfQtpquclUPul/f43537d488392f3107280c623322eb.jpeg)
Źródło: Youtube
PORADA: Po upieczeniu pozostawiamy schab wieprzowy na chwilę, a dopiero potem go podajemy.