Źródło: Martina Raedlein for Alamy Stock Foto
Samodzielne przygotowanie likieru z tarniny
Przepis ten wywodzi się bezpośrednio z mojej rodzinnej tradycji - co roku, gdy owoce tarniny są dojrzałe i gotowe do zbioru, zabieramy się za przygotowanie tej wyjątkowej nalewki. Zawsze zbieram owoce po pierwszych przymrozkach, ponieważ pomaga to wzmocnić ich pyszny aromat. Cierpliwość jest tu naprawdę kluczowa; im dłużej można czekać, tym bardziej intensywny będzie smak - i jest to warte każdej minuty!
Składniki
- 1 kg Dojrzałe owoce tarniny
- 250 g Biały cukier
- 700 ml Wódka lub zboże, czysty alkohol
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować likier z tarniny - najpierw dokładnie umyj i osusz tarninę. Zalecam mycie ręczne, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia lub owady.
Następnie nakłuj owoce dookoła widelcem. Pozwala to alkoholowi przeniknąć głęboko do wnętrza owocu i uwolnić pełny smak.
Umieść owoce tarniny, cukier i alkohol w dużym słoiku i dobrze zamknij. Lubię umieścić warstwę cukru między warstwami owoców, aby uzyskać równomierny syrop.
Umieść słoik w ciemnym, chłodnym miejscu i pozostaw do zaparzenia na co najmniej 2 miesiące. Radzę delikatnie potrząsać słoikiem codziennie przez pierwsze dwa tygodnie, aby rozpuścić cukier.
Po tym czasie przecedzić likier przez drobne sito lub ściereczkę, aby usunąć tarninę i wszelkie zanieczyszczenia.
Przefiltrowany likier z tarniny rozlać do czystych butelek i dobrze zamknąć. Można się nim delektować od razu, ale jak w przypadku wielu likierów, z czasem staje się jeszcze lepszy. Spróbuj dojrzewać likier z tarniny przez rok lub dwa, a nawet dłużej - będziesz zaskoczony, jak wyraźne i złożone mogą stać się jego smaki!