REKLAMA

Źródło: Martina Raedlein for Alamy Stock Foto

Samodzielne przygotowanie likieru z tarniny

Przepis ten wywodzi się bezpośrednio z mojej rodzinnej tradycji - co roku, gdy owoce tarniny są dojrzałe i gotowe do zbioru, zabieramy się za przygotowanie tej wyjątkowej nalewki. Zawsze zbieram owoce po pierwszych przymrozkach, ponieważ pomaga to wzmocnić ich pyszny aromat. Cierpliwość jest tu naprawdę kluczowa; im dłużej można czekać, tym bardziej intensywny będzie smak - i jest to warte każdej minuty!

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 1 kg Dojrzałe owoce tarniny Dodano do
  • 250 g Biały cukier Dodano do
  • 700 ml Wódka lub zboże, czysty alkohol Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Aby przygotować likier z tarniny - najpierw dokładnie umyj i osusz tarninę. Zalecam mycie ręczne, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia lub owady.

2. Krok

Następnie nakłuj owoce dookoła widelcem. Pozwala to alkoholowi przeniknąć głęboko do wnętrza owocu i uwolnić pełny smak.

3. Krok

Umieść owoce tarniny, cukier i alkohol w dużym słoiku i dobrze zamknij. Lubię umieścić warstwę cukru między warstwami owoców, aby uzyskać równomierny syrop.

4. Krok

Umieść słoik w ciemnym, chłodnym miejscu i pozostaw do zaparzenia na co najmniej 2 miesiące. Radzę delikatnie potrząsać słoikiem codziennie przez pierwsze dwa tygodnie, aby rozpuścić cukier.

5. Krok

Po tym czasie przecedzić likier przez drobne sito lub ściereczkę, aby usunąć tarninę i wszelkie zanieczyszczenia.

6. Krok

Przefiltrowany likier z tarniny rozlać do czystych butelek i dobrze zamknąć. Można się nim delektować od razu, ale jak w przypadku wielu likierów, z czasem staje się jeszcze lepszy. Spróbuj dojrzewać likier z tarniny przez rok lub dwa, a nawet dłużej - będziesz zaskoczony, jak wyraźne i złożone mogą stać się jego smaki!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy