:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BMze_vpjwQNnZ8rm8gm7/b664a0d351f0dad746a9f4daeb3c9f.jpeg)
Saltimbocca alla romana
Uwielbiasz mięso cielęce? Ten przepis jest obowiązkowy! Saltimbocca alla romana to oryginalne włoskie danie, którego każdy powinien spróbować. Tutaj dowiesz się, jak ją przyrządzić.
Składniki
- 4 kawałki Sznycel cielęcy
- 16 Liście szałwii
- 160 g Szynka parmeńska
- 4 łyżka stołowa masło
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 200 ml białe wino
- sól
- pieprz czarny mielony
- 0 cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój cienko kotlety cielęce lub umieść je w folii spożywczej.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BMze_vpjwQNnZ8rm8gm7/ef1ccf81b9d7e8dc954a0967ac8716.jpeg)
Źródło: Youtube
Posolić kotlety cielęce i doprawić solą i odrobiną pieprzu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BMze_vpjwQNnZ8rm8gm7/340b87ca0ee835c0ab2d4304441f15.jpeg)
Źródło: Youtube
Następnie ułóż 1 liść szałwii i 1 plaster szynki parmeńskiej na każdym sznyclu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BMze_vpjwQNnZ8rm8gm7/a7cb8e18c8ec784f9245d86712c34b.jpeg)
Źródło: Youtube
Rozgrzać masło i oliwę z oliwek na patelni i usmażyć eskalopki cielęce z szynką parmeńską od spodu. Obrócić po około 2 minutach i smażyć przez kolejną 1 minutę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BMze_vpjwQNnZ8rm8gm7/5447ea8a4d7910585d29ace7e90caf.png)
Źródło: Youtube
Zdeglasować białym winem i zredukować. Dodaj trochę zimnego masła do sosu i wymieszaj. Nie dopuścić do wrzenia.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BMze_vpjwQNnZ8rm8gm7/55f08cef9f12ed24fe0b25669818c9.jpeg)
Źródło: Youtube
Dopraw sos odrobiną soli, pieprzu i cukru. Następnie dodaj Saltimbocca do sosu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BMze_vpjwQNnZ8rm8gm7/6d30edf95caf49b0c7943ad5808e04.jpeg)
Źródło: Youtube
Podawać Saltimbocca z sałatką, ziemniakami, risotto lub makaronem. Dobry apetyt!
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BMze_vpjwQNnZ8rm8gm7/33c62d5b23a4d7ce7502fa25b0c961.jpeg)
Źródło: Youtube