Saltimbocca alla romana
Uwielbiasz mięso cielęce? Ten przepis jest obowiązkowy! Saltimbocca alla romana to oryginalne włoskie danie, którego każdy powinien spróbować. Tutaj dowiesz się, jak ją przyrządzić.
Składniki
- 4 kawałki Sznycel cielęcy
- 16 Liście szałwii
- 160 g Szynka parmeńska
- 4 łyżka stołowa masło
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 200 ml białe wino
- sól
- pieprz czarny mielony
- 0 cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój cienko kotlety cielęce lub umieść je w folii spożywczej.
Źródło: Youtube
Posolić kotlety cielęce i doprawić solą i odrobiną pieprzu.
Źródło: Youtube
Następnie ułóż 1 liść szałwii i 1 plaster szynki parmeńskiej na każdym sznyclu.
Źródło: Youtube
Rozgrzać masło i oliwę z oliwek na patelni i usmażyć eskalopki cielęce z szynką parmeńską od spodu. Obrócić po około 2 minutach i smażyć przez kolejną 1 minutę.
Źródło: Youtube
Zdeglasować białym winem i zredukować. Dodaj trochę zimnego masła do sosu i wymieszaj. Nie dopuścić do wrzenia.
Źródło: Youtube
Dopraw sos odrobiną soli, pieprzu i cukru. Następnie dodaj Saltimbocca do sosu.
Źródło: Youtube
Podawać Saltimbocca z sałatką, ziemniakami, risotto lub makaronem. Dobry apetyt!
Źródło: Youtube