Źródło: Freepik
Sałatka ze świeżych pomidorów z mozzarellą i rukolą
Sekret tego prostego, ale zachwycającego dania tkwi w świeżości składników, więc wybieraj je mądrze!
Składniki
- 4 Duże dojrzałe pomidory
- 2 filiżanki świeżych liści rukoli
- 200 g świeżego sera mozzarella
- 1⁄4 filiżanka Oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- Sok z jednej cytryny
- Sól i czarny pieprz do smaku
- Garść świeżych liści bazylii
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od dokładnego umycia pomidorów i rukoli. Jest to ważne, ponieważ pozwala pozbyć się niechcianego żwiru lub brudu, zwłaszcza z rukoli. Pamiętaj, aby je osuszyć, aby uniknąć rozmoczonej sałatki.
Pokrój pomidory w równe, średniej grubości plastry. Jest coś tak satysfakcjonującego w krojeniu idealnie dojrzałego pomidora, że chcesz zachować jego soczystość!
Pokrój ser mozzarella na cienkie plasterki. Smaczna wskazówka: Jeśli masz trudności z krojeniem świeżej mozzarelli, umieść ją w zamrażarce na około 10 minut przed pokrojeniem.
W dużej salaterce ułożyć plastry pomidora, posypać szczyptą soli i pieprzu. Następnie ułożyć rukolę i kawałki mozzarelli.
Następnie przygotuj dressing. Wystarczy wymieszać oliwę z oliwek, sok z jednej cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Oto sprawdzona wskazówka: zawsze spróbuj dressingu przed dodaniem go do sałatki, aby upewnić się, że jest odpowiedni.
Skrop sałatkę równomiernie dressingiem, a następnie udekoruj świeżymi liśćmi bazylii, aby uzyskać fantastyczne, aromatyczne wykończenie.
Podawać natychmiast, ponieważ sałatka najlepiej smakuje na świeżo. Smacznego!