Źródło: Freepik
Sałatka z sałatą lodową
Prosta do przygotowania, chrupiąca sałatka z sałatą lodową. Idealna jako przekąska lub jako dodatek do głównego dania.
Składniki
- 1 Żarówka sałaty lodowej
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 1 Czerwony cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 1⁄2 papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: dodatki takie jak pokrojone awokado, kawałki sera feta prażone pestki dyni czy świeże zioła
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść i dokładnie opłucz główkę sałaty lodowej. Osusz ją delikatnie ręcznikiem papierowym.
Pokrój sałatę na kawałki o pożądanej wielkości i umieść je w dużej misce.
Dodaj pokrojony ogórek, pomidor, cebulę i paprykę do miski z sałatą.
W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Możesz również dodać ulubione przyprawy lub zioła, aby wzbogacić smak dressingu.
Polej przygotowanym dressingiem sałatę lodową i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Możesz dodać dodatkowe składniki takie jak pokrojone awokado, kawałki sera feta, prażone pestki dyni lub świeże zioła, aby nadać sałacie dodatkowego smaku i tekstury.
Przed podaniem odstaw sałatę lodową na kilka minut do lodówki, aby się schłodziła i dodatkowo orzeźwiła.
Podawaj sałatę lodową jako lekkie danie na gorące dni, jako dodatek do grillowanych potraw lub jako zdrową przekąskę.