REKLAMA

Źródło: freeskyline from Getty Images

Sałatka z czerwonej soczewicy

Ta sałatka jest idealna na letnie obiady lub kolacje. Mozarellę można zastąpić fetą dla odmiennej wersji smakowej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Czerwona soczewica

  • 150 g soczewica czerwona Dodano do

Sałata

  • 100 g rukola Dodano do
  • mozzarella Dodano do
  • 1 szt marchewki Dodano do
  • 1 szt czerwona cebula Dodano do
  • 1 szt Papryki Dodano do

Ubranie

  • 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka musztarda Dijon Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Ugotujemy czerwoną soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i pozostawimy do ostygnięcia.

2. Krok

Kroimy cebulę, mozzarellę, marchewkę i paprykę.

3. Krok

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę dijon i wyciśnięty sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 2 minuty, a następnie zdejmujemy z ognia.

4. Krok

W misce mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem. Pozostawiamy na 5 minut, a potem podajemy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Bez pieczenia

162 przepisy

Słowacki

106 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy