REKLAMA
Źródło: freeskyline from Getty Images
Sałatka z czerwonej soczewicy
Ta sałatka jest idealna na letnie obiady lub kolacje. Mozarellę można zastąpić fetą dla odmiennej wersji smakowej.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Czerwona soczewica
- 150 g soczewica czerwona
Sałata
- 100 g rukola
- mozzarella
- 1 szt marchewki
- 1 szt czerwona cebula
- 1 szt Papryki
Ubranie
- 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka musztarda Dijon
- 1 szt cytryna
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Ugotujemy czerwoną soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i pozostawimy do ostygnięcia.
2. Krok
Kroimy cebulę, mozzarellę, marchewkę i paprykę.
3. Krok
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę dijon i wyciśnięty sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 2 minuty, a następnie zdejmujemy z ognia.
4. Krok
W misce mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem. Pozostawiamy na 5 minut, a potem podajemy.